• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=666228323
  • https://twitter.com/durancetin
Site İçeriği

Kültür Dünyamız videoları
Ali Erkan Kavaklı
aekavakli@hotmail.com
HERKESE AYNI ŞEY ÇÖZÜM DEĞİL FARKLI YETENEKLER GELİŞTİRİLMELİ
08/12/2013

“Okul herkese aynı şeyi öğretmek yerine öğrencinin kendine has yeteneklerini keşfedip geliştirmeli. Herkese aynı şeyi anlatmak 21. yüz yılın eğitim modeli olamaz. Bayern (Almanya’nın güney eyaletlerinden biri) eğitiminin ana prensibi öğrenciye özel eğitim.

Öğrencilerin yeteneklerini teker teker geliştirmek çok programlı eğitim sistemi geliştirmekle mümkün. Kişiye has olmak, eğitimin ana hedefi, herkese aynı tip okul hedef değil.”

Herkese aynı şeyi anlatmak 21. yüz yılda öğrencileri geleceğe hazırlamaz.”diyor Bayern eğitimden sorumlu Kültür Bakanı Dr. Ludwig Spanle. Bayern, çocuğun sosyal çevresi ve dil çevresinden bağımsız olarak öğrencinin kendine has yetenekleri olduğunu kabul eder.

Bayern esnek programlı ilkokul ve öğrencinin özel yeteneklerini geliştirici okul programları sunuyor. İlkokul öğrencinin akıcı bir şekilde okumasını ve yazmasını geliştirmeli. 100’e kadar sayılarla dört işlemi yapabilmeli, ilkokul öğrencinin kendini geliştirebilmesine göre 3 ile 5 sene arasında değişmeli.

Kültür Bakanlığı, Kamu Özel Ortaklığı Vakfı ile iş birliği yaparak 2010 yılında öğrenci yeteneklerinin geliştirilmesini esas alan program başlattı. 20 model okul seçildi, deneme süresi 4 yıl kabul edildi. Öğrencinin eğilimine, isteklerine ve hedeflerine göre çeşitli programlar geliştiriliyor. Okullarda verimlilik yönünden uyumlu gruplar oluşturuluyor. Grup oluştururken kişiye özel yeteneklerin geliştirilmesi temel prensip alınıyor.

Ortaokulda mesleklere ilgisine göre teknik, ekonomi, sosyal konular ağırlıklı ders seçimi yapılıyor. Yedinci sınıftan itibaren Anadolu liselerine (gymnasium) veya meslek liselerine yöneltmek için seçmeli dersler sunuluyor.

Öğrenci meslek lisesine giderse hayatını kazanabileceği bir mesleği öğreniyor, isterse meslek yüksek okulunda okuyabiliyor, gymnasiuma giderse de üniversite okuyarak bir mesleği öğreniyor.

Bayern’de meslek liseleri çeşitli olduğu gibi gymnasium denen Anadolu liseleri de (fen bilimleri, matematik, sosyal bilimler, müzik, spor ağırlıklı vb.) çeşitli programlar sunuyorlar.

Bayern Kültür Bakanlığı, okullarda kişiye özel yetenekleri keşfedip geliştirecek program uygulamasıyla öğrencileri hayata daha iyi hazırlamayı amaçlıyor. (Lehrer İnfo, Bayern Öğretmen Bilgilendirme Dergisi, 2010 yılı, sayı 1; www.K.B.BAYERN.DE)

 

ANKARA’DAN HERKESE AYNI SORU

 

Her öğrenci özel, kendine has yeteneklere sahip. Okul bu yetenekleri keşfedip geliştirmeli. Gel gör ki Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM, Ankara’da soru bankası oluşturuyor. Memleketin her köşesindeki her öğrenciye aynı soruları soruyor.

Farklılıkları görmüyor, yok kabul ediyor. Öğrenme güçlüğü çeken öğrencileri, normal yetenekte bir öğrenciymiş gibi sınıflara karıştırıyor ve 8 senede okuma yazma öğretmeden mezun ediyor. Uyum öğrencileri hem bir şey öğrenemiyor hem sınıftaki ders işlenişini zorlaştırıyor. Bakanlık, zor öğrenen çocuklara küçük gruplar hâlinde ders vermeyi, hiç değilse okuma yazma becerileri kazandırma programı geliştiremiyor. Bu konuda okullara da inisiyatif bırakmıyor.

Tek tip insan var kabul ediliyor, öğrenciler tek tip sayılıyor.

Bolu-Gerede’de 8. sınıflara, merkezi sınav sistemi öncesi “Sınav Stresini Yenme Verimli Ders Çalışma Metotları” konulu bir konferans verdim. Öğrencilere hedef belirlemelerini, program yapmalarını, konuları iyi öğrenmelerine ve bol bol test çözmelerini tavsiye ettim. Bir hafta sonra bir anne aradı ve dertlerini sıraladı:

“Hocam, sizi çocuğumun okulunda dinledim. Çok verimli bir konuşma idi. Sağ olun. Çocuğum okuldaki sınavlarda gayet başarılı, yazılılardan yüksek not alıyor. Merkezi sınavda başarısız. Ne yapmamız lazım? Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesini hedefliyoruz fakat merkezi sistemde çocuğum başarısız. Ne tavsiye edersiniz?” 

Kısaca şunları söyledim:

“Antrenman insanı ustalaştırır. Bol bol test çözün, cevapları kontrol edin. Yanlışları düzeltmek için konu çalıştırın, okul ve dersane ile işbirliği yapın. Bol bol antrenman yaptırın.”

Anadolu liselerine ve üniversitelere öğrenci alma sistemi değiştirilmeli. Her çocuk kendi okulunda, kendi öğretmeni tarafından değerlendirilmeli. Tek tip insan varmış gibi sorular hazırlayarak merkezi sınavlardan yapmaktan vazgeçmeli.

Beyin Vitamini: Merkezi sınavlarda stresi yenmek ve sınavlara daha iyi hazırlanabilmek için Prof. Sefa Saygılı’nın Sınavlara Hazırlık Rehberi (www.turdav.com) bendenizin Snav Stresini Yenme Verimli Ders Çalışma Metotları isimli kitapları tavsiye ederim. (İletişim: 0212 613 11 00)



1718 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DİRİLİŞ NESLİ YETİŞTİRME GAYRETİ - 01/01/2016
Ak Parti iktidarı ülkede siyasi istikrarı sağladı, ülkemiz 13 yılda beş-altı kat zenginleşti. İnsanımızın servet peşinde olanı da var şöhret derdinde olanı da. Eğitim gönüllüsü bir kesim de var ki “diriliş nesli” yetiştirme sevdasında.
NESİLLERİ YOĞURMA SANATI ÖĞRETMENLİK - 28/11/2015
Öğretmenlik idealist nesiller yetiştirme sanatı. Gönüllere girme, zekâ geliştirme, yetenek keşfetme tutkusu olanlar için ideal meslek.
AYRICALIKLI OKULLAR, TEOG, ÖZEL OKUL AŞIĞI GAZETECİLER - 09/06/2014
AYRICALIKLI OKULLAR, TEOG, ÖZEL OKUL AŞIĞI GAZETECİLER
SENDİKAL SORUMLULUK ve İDEAL GENÇLİK - 26/05/2014
SENDİKAL SORUMLULUK ve İDEAL GENÇLİK
KUTLU KARAR - 25/04/2014
KUTLU KARAR
BÜYÜK HEDEF BELİRLEMELİ - 27/02/2014
BÜYÜK HEDEF BELİRLEMELİ
Prof. NABİ AVCI VE DERSANELER - 02/02/2014
Prof. NABİ AVCI VE DERSANELER
MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ KAVGASININ MÜSLÜMANA FAYDASI OLMAZ - 25/01/2014
MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ KAVGASININ MÜSLÜMANA FAYDASI OLMAZ
İYİMSERLİK VE BİLGELİK HİKÂYESİ - 12/01/2014
İYİMSERLİK VE BİLGELİK HİKÂYESİ
 Devamı
Köşe Yazıları
SÖYLEŞİ VE İMZA
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam45
Toplam Ziyaret322298