• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=666228323
  • https://twitter.com/durancetin
Site İçeriği

Kültür Dünyamız videoları
Mehmet Yılmaz
mehmetyilmaz042@hotmail.com
ELEŞTİRMEK
13/10/2012

Toplum olarak bildiğimiz, bilmediğimiz her konuda konuşuruz. Belki sadece bizim ülkemize mahsustur kahvehanelerde hükümet kurup, hükümet yıkmak. Ama insan bildiği konuda konuşmalı değil mi sadece? Bilmediği konuda kesinlikle konuşmamalı ya da o konuyu araştırıp, sonra doğru bildiklerini anlatmalıdır.

 

Kedinin ulaşamadığı ciğere mundar demesinden yola çıkarak insan da elinin ulaşmadığı / ulaşma imkânının bulunmadığı, gücünün yetmediği konularda eleştirinin dayanılmaz çekiciliğine bırakıverir kendini. Kendisinin dar bir dünyası vardır ve ergenler gibi dünyanın sadece kendi etrafında döndüğünü düşünür. Bu nedenle kendi düşüncesine (yakın bile olsa) uymayan düşünceleri sadece eleştirir. Mevcut durumu değiştirme kudret ve azmini kendinde göremeyenlerin işidir amansızca eleştirmek. Bazıları doğuştan muhalefet ruhludur zaten. Ne yapsanız da olumsuz bakacak, hiçbir şeyin onun yanında kıymeti harbiyesi olmayacak.

 

Bu yazıdan eleştirinin kötü olduğu sonucunu çıkarmayalım. Yerine göre eleştiri insana büyük fayda sağlayabilir. Zira yapıcı eleştiriler insanları geliştirir. Bir de insanın kendi yaptığı bir işi hep doğru yaptığını düşünmesi onun eleştiriye ihtiyacını bir kat daha artırmaktadır. Böyle bir durumda başka biri olayın farklı boyutunu da düşünmesi gerektiğini söyleyerek o kişiye karşı yapıcı eleştiri de bulunabilir. Zira ben bir proje hazırlayınca arkadaşlarıma da “Burada eksiklikler, olumsuzluklar nelerdir, eleştirel gözle bir de siz bakın” diye sorma gereği hissediyorum. Gelen cevaba göre değiştirmem gerekenleri değiştiriyorum.

 

Ülkenin geleceğini kötü gören bir insanın bulunduğu şartları değerlendirip iyi şeyler yapması lazım gelmektedir. Seçimde bir oy dahi atmayan insanın bu ülke kötüye gidiyor demesi boş laftan ibarettir. Ben böyle insanlar tanıyorum. Bunu yapmak yerine iyi, doğru, güzel bilinen yolda yürürsün, oy kullanırsın, belirli sosyal gruplara katılırsın ve kendince bir çaba içinde olursun. Karanlığa küfretmektense mum yakmayı başarmalıyız. Eleştirdiğin, kötü gördüğün durumdan daha iyisini yapmaya çalışırsan eleştirinin bir anlamı olur. Diğer türlü konuşursun ama dinleyen olmaz.

 

Bir kişinin herhangi bir konuda sorumluluğu ne kadar az ise o derece rahat eleştiride bulunur. Çünkü sırtında yumurta küfesi yok, nalına mıhına vurur. “Ben olsam şöyle yapardım, bunlar yanlış yapıyor” der. Hâlbuki böyle yapanlar genelde hiçbir sorumluluk almayarak toplumda sorumsuzluk örneği sergilerler. İnsan ne kadar sorumluluk alırsa eleştirisi o kadar dikkate alınır. Belli bir sorumluluk alan, taşın altına elini tereddütsüz koyan insanlar sayesinde gelecek daha güzel gelecek.

 

İnsan, 20 kitap yazmış birini yazdığı konuda acımasızca eleştirebiliyor. Hiç kitabını okudun mu diye sormaya kalksan, cevap “hayır”  olacaktır. O zaman o adam hakkında nasıl fikir sahibi oluyorsun? Oradan buradan duyarak doğru-yanlış her türlü bilgiyi kabul edersin de niye zahmet edip bir kitabını okumazsın?

 

İyi bir işle uğraşan insanların da devamlı eleştirildiği görülmektedir. Böyle bir durumda kişi iyi bir iş yaptığından eminse yapılan eleştirileri kulak arkası etmelidir. Duymamalı, ciddiye almamalıdır. Çünkü her eleştiriye cevap verilecek olursa bazen insan başka hiçbir işi yapamaz duruma gelir.

 

Bilmediğimiz konuda haddimizi bilerek sessiz kalabilme erdemliliği gösterebilmek ve olaylara karşı makul, mantıklı, yapıcı eleştiri yapabilmek ümidiyle…

 

Hoşçakalın.



2122 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SOSYAL MEDYA ÜZERİNE DÜŞÜNCELER 2 - 25/04/2016
Her şeyimizi paylaşarak egomuzu tatmin ediyoruz. Gittiğimiz her yer, yediğimiz yemek, içtiğimiz içecek, yaptığımız işe kadar her şeyi paylaşıyor insan.
SOSYAL MEDYA ÜZERİNE DÜŞÜNCELER 1 - 12/02/2016
Birçok insanın orada yazdığı ile yaşadığı hayat arasında uçurum var. Öyle derin cümleler yazıyor ve bunu paylaşıyor ki gören filozof zanneder. Orada iki tane ilginç kelimeyi bir araya getirip garip cümleler kurdu mu, kendisini farklı hissediyor
YENİ YILIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ - 06/01/2016
İnsanlık damarlarının kurumaya yüz tuttuğu, merhamet esintilerinin semtimize hiç uğramadığı, mutluluk kaynaklarının hovardaca tüketildiği bir zaman dilimini yaşıyoruz.
ÇALIŞAN KAZANIR - 13/04/2015
‘’Kamil odur ki koya dünyada bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser’’ sözünü hayatına ilke edinen ne güzel insanlar tanıdım.
KUTLU ZAMAN - 29/06/2014
Her yeni zaman dilimini değerlendirmeli ve her yeni günü “kötülükleri sıfırlayıp, güzelliklere yelken açma zamanı” olarak görmeliyiz.
LALE BAHÇESİ - 19/05/2014
Biz öyle birkaç tokada lale bahçesini bozmayız...
GÜVENİ YIKMA - 03/04/2014
Yapılanların tek tek ortaya çıkacağı, kimsenin hakkının zayi olmayacağı, haklının ve haksızın çok hassas terazilerde tartılacağı o güne kendimizi temiz olarak hazırlamalıyız. Hiçbir yapılan unutulmayacak, her şey önümüze dökülecek.
KIR İNADINI - 03/03/2014
Bir yerde sabit fikirli insanlar varsa onların bulunduğu yerde sessizce beklemek daha mantıklı bir hareket olacaktır.
HERKES ETTİĞİNİ GÖRÜR - 12/01/2014
Adalet duygusunu zedeleyenler de bir gün o adalete muhtaç olurlar. Hakkın kendisine telim edilmesini isteyen kişi de haksızlık yapmamalıdır.
 Devamı
SÖYLEŞİ VE İMZA
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam53
Toplam Ziyaret357589